Fakta
Se bookingkalender:  


Fakta om Trogir

HISTORIE: Trogir er hele 2300 år gammel. Byen ble grunnlagt av grekerne da de gjorde sine erobringer i Middelhavs-regionen. Den rike kulturen i Trogir er siden påvirket både av romere og venetianere. Byen fremstår i dag som et levende museum, rik som den er på noen av verdens fremste og best bevarte kulturskatter. Innenfor en massiv bymur fra 1500-tallet finnes flere hundre historiske attraksjoner - tårn, klostre, luksuriøse palasser, fort, enkle steinhus, trange smug, kirker og torg - som du kan utforske på en oppdagelsesferd gjennom Trogirs labyrintlignende, brolagte, smale gater.
Mesteparten av den kulturelle rikdommen ble etablert fra 13.-15. århundre. På denne tiden var den store Radovan herre her - og sammen med sine mange arkitekter og steinhuggere etterlot han seg flere av Trogirs kulturelle mesterstykker. Byen har fått kjælenavnet "steinskjønnheten", og ble i 1997 innlemmet i UNESCOS liste over verdens kultur- og naturarv.


KLIMA: Ingen land i Europa har flere solskinnsdager enn Kroatia, og helt øverst på statistikken troner Split-området. I juni, juli og august er gjennomsnittstemperaturen 25-30 grader celsius, i mai og oktober 20-25 grader, i november og april 15-20 grader. Pålandsvind sørger for en svalende bris over Kroatias kystområder, selv i de heteste månedene. Om sommeren ligger badetemperaturen i Adriaterhavet på 24-26 grader.

   

SPISE OG DRIKKE: Den som er glad i god mat og godt drikke har mye å glede seg til i Trogir. Byen vrimler av kafeer, restauranter og barer - over 100 i tallet - som sammen sørger for noe for enhver smak. I tillegg til et rikt utvalg av tradisjonelle retter, finnes også et variert utvalg av klassiske, kontinentale retter.
Det lokale, dalmatiske kjøkkenet er først og fremst kjennetegnet av fersk fisk - sammen med en rekke andre delikatesser fra havet, blant annet muslinger og reker. Andre spesialiteter inkluderer rå skinke, geitost, salte sardiner, grillet lam, storfekjøtt i tomatsaus samt stekte grønnsaker med poteter. Regionen har også stolte vintradisjoner - og kan tilby edle dråper både fra gamle familiegårder og større private foretak.

 
 

AKTIVITETER: Den som ønsker en aktiv feire, har mange alternativer å velge mellom i Trogir-området. For eksempel dykking, fisking (både tradisjonelt fiske og dypvannsfiske), brettseiling, vannski, tennis, rafting og utflukter til de mange nasjonalparkene og øyene. Området er også et ypperlig utgangspunkt for fot- og sykkelturer samt båtturer.


VALUTA OG PRISER: Kroatias myntenhet er kuna. 1 kuna = 100 lipa. 100 norske kroner = 85 kuna. I en del butikker og restauranter kan du også handle med euro. Det finnes mange minibanker i Trogir-området.
På utestedene koster en øl ca 15 norske kroner, en espresso ca 8 kroner. En pizza kommer på 45-55 kroner, mens en tre retters middag koster rundt hundrelappen. En kuleis koster kun 10 kroner.


LITT FORSKJELLIG: Trogir har 12 000 innbyggere. Matbutikkene er stort sett åpne fra klokken 08 til 20. Elektrisiteten er 220 volt. Kroatias nasjonaldag er 25. juni. Hele landet har til sammen ca 4 millioner innbyggere. Folk i regionen er kjent for å være gjestfrie og vennlige - blant annet grunnet sine lange tradisjoner som turistområde. Denne industrien hadde sin storhetstid på 1980-tallet, og er i dag i ferd med å vokse seg nesten like stor igjen. Foruten turisme, er tradisjonelle næringer som fiske og jordbruk fortsatt store i denne regionen.